syrop z mniszka
KUCHNIA ZDROWIE

Syrop z mniszka

25 kwietnia 2020

Mniszka najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełni otwarte. Najlepiej około południa ale nie jest to koniecznością. Kwiaty zbieramy bez ogonków. Im więcej zielonej części mniszka, tym bardziej gorzki będzie syrop. Tak przygotowany syrop można przechowywać nawet kilka lat.

Składniki:

  • 400 rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza)
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Zebrane kwiaty rozkładamy na białych kartach bądź obrusie i zostawiamy na godzinę, żeby owady mogły wyjść. Następnie wrzucamy mlecze do garnka i zalewamy wrzątkiem. Ugniatamy i gotujemy ok. 15 minut, Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną (wyparzoną) w plastry cytrynę. Mieszkamy, znów ugniatamy i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy tak na noc (min. 12 godzin, max. 24 godz.).

Rano odcedzamy wywar przez gazę i dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Im dłużej będziemy gotować, tym bardziej gęsty będzie syrop. Wszystko wg uznania.

Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do suchej pasteryzacji – chowamy je w kocu na 2-3 godziny. Następnie wyciągamy słoiki i przewracamy do góry dnem, zostawiamy tak do ostygnięcia. Odwracamy je, kiedy będą zupełnie zimne.

Tak gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Dawkowanie: można stosować 2-3 łyżeczki syropu dziennie. Dzieci jednak powinny przyjmować połowę tej porcji.

Zdrowotne działanie mniszka:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej
  • wspomaga leczenie miażdżycy
  • poprawia trawienie stymulując produkcję soków żołądkowych
  • wspomaga leczenie schorzeń wątroby
  • łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran