bulion warzywny
KUCHNIA ZDROWIE

Bulion warzywny

23 kwietnia 2020

Pod moim ostatnim zdjęciem z bulionem dużo osób pytało o jego wykonanie. Testowałam kilka różnych przepisów, ale ten jest wg mnie najlepszy. Jednak podkreślam fakt, że często każdy ma inny smak – warto doprawiać i kombinować ze składnikami. Ale na początek drogi z warzywnym bulionem ten przepis jest idealny.

Składniki na bulion warzywny:

  • włoszczyzna: 4 marchewki, 1-2 pietruszki, 1/2 selera, 1/2 większa pora, opcjonalnie liść kapusty (jak nie mam akurat to nie daję)
  • ok. 4 litry wody (ile Wam wejdzie do garnka)
  • 2 łyżeczki soli morskiej, 4 liście laurowe, 5 ziela angielskie, 7 ziarenek pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • natka pietruszki – ok. 7 gałązek
  • 1 spora łyżka oliwy extra vergine

Wykonanie:

  • Obieramy wszystkie warzywa, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i czekamy, aż się zagotuje.
  • Następnie dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszamy ogień.
  • Opalamy nieobraną cebulę (ok. 2 minut) i wkładamy do naszego bulionu.
  • Wrzucamy również grzybki, natkę pietruszki i oliwę. Przykrywamy garnek zostawiając uchyloną pokrywkę.
  • Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zostawiamy bulion na 15 minut i odcedzamy.
  • Tak gotowy można od razu wykorzystać do sporządzenia zupy lub jeszcze raz go zagotować, przelać do słoików i zamknąć. Po ostudzeniu trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Zachęcam w ramach akcji #niemarnuję do wykorzystywania warzyw z bulionu. Ja najczęściej robię z nich sałatkę jarzynową (oprócz pora i cebuli – te zjadają akurat u nas kury), dodając tylko jajka i ogórka kiszonego.